Grup Sergisi
12-19 Mart 2024
Gözde Yenipazarlı, İpek Şenel Özayten, Melih Elhan, Mert Yavaşca, Şerife Aslan
Walking in Venice
Eser Hakkında
Walking in Venice Adlı dijital fotoğraf çalışması 2023yılında Venedik'te üretilmiş olup Walking Anywhere adlı projenin devamı niteliğindedir.
Gözde Yenipazarlı
1979 İzmir’de doğdu. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümünden mezun oldu. 2009 yılında “Marka İmajında Fotoğrafın Rolü ve Pirelli Takvimleri” adlı tezle Yüksek Lisans Programını tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Fotoğraf Anasanat Dalında Doktora programına devam eden GözdeYenipazarlı, sanat ve estetik kavramlarının yaşam içerisindeki algısına yönelik kavramsal fotoğraflar ve aynı zamanda yer değiştirme ve keşif eyleminden ilham alarak; yol, yolda olmak ve kentte yaşamak üzerine işler üretmektedir. Akademik ve sanatsal çalışmalarıma Türkiye İzmir’de devam etmektedir.
Walking in Venice, 70x100 cm, Dijital, 2023
Dondurulmuş
Eser Hakkında
Tuval üzerine monte edilen yumurta kolisi üzerinde yumurta kabuğu tozu, tohumlar karayosunları, eritilmiş sabun yer almaktadır. Yumurtadaki besin değerinin ne olduğu rakamla okunabilen bu çalışmada kolinin içinde yer alan hücreler ve içine yerleştirilmiş organik formlar mandala oyununu çağrıştırmaktadır. Çalışma aynı zamanda ekolojik yaşamı bir yüzeyle işaret ettiğinden endişe verici derinliklere giden bir mekan ve form arayışına dönüşmektedir. Oscar Wilde "hafıza, hepimizin yanında taşıdığı günlüktür" der. Bunu derken, bu çalışmada ele alınan hafıza tohum, yosun, yün, yaprak gibi ölü organizmalarla kalıcı olmak adına direnmektedir. Tıpkı kendi kırılgan doğamız gibi. Karışık medya uygulamalarıyla tohum ve yumurta ile yaşama karşı direncin vurgulanması, savunma mekanizmalarının incelenmesi, hayatta kalması ve ölümünün sorgulanması amaçlanmaktadır.
İpek Şenel Özayten
1987 yılında İstanbul'da doğdu. 2005 - 2021 yılları arasında İstanbul'da Marmara Üniversitesi ile İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümlerinde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlilik eğitimini tamamladı. Ayrıca aynı kurumlarda araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2022 yılından bu yana Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Akademik ve sanatsal çalışmaları ilişkisel estetik, mekansal algılar, malzeme estetiği üzerinedir.
"Dondurulmuş" 130x133 cm mixed media (seeds,mosses, wool, leaf, flower, ferment hibiscus… on paper made by raffia)
(Gerçek) Uzaklarda Bir Yerde
Eser Hakkında
(Gerçek) Uzaklarda Bir Yerde” adlı fotoğraf “Fotoğrafta gerçeklik” kavramını sorgulayan bir fotoğraf serisinden seçildi. Teknolojik gelişmenin fotoğrafa müdahaleyi üst noktaya taşıdığını, bu nedenle fotoğrafta gerçekten söz etmenin giderek zorlaştığını vurguluyor. Bu fotoğrafa bilinçli olarak müdahale edip bozulmaya uğratarak fotoğrafta gerçeklik kavramının teknolojik gelişmelerle vardığı (şimdilik) son noktaya vurgu yapabilmek amacını taşıyorum. Fotoğrafın adı da bu gelişmenin vardığı son noktayı özetliyor : Artık “(Gerçek)Uzaklarda Bir Yerde”
Melih Elhan
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Çektiği fotoğraflarla solo sergiler açtı, karma sergilere katıldı. Fotoğraflarında; nesnelere, ayrıntılara, “önemsiz şeyler”e (“önemsiz şeylerin güzelliğini keşfetmekti belki de tek istediğim” Lucien Herev), insanın bizzat kendisine değil de bıraktığı ize yöneliyor. Şiir yazıyor. Dergilerde göründüğü şiirlerini beş dosyada topladı, üçü kitaplaştı. (“Kedi Tedirginliği, “Dilsiz Uşak”, “At’ı Sürüyorum”) Fotoğraflarında da, şiirlerinde de güncelin peşinden gitmiyor, kendi patikasında yürüyor.
(Gerçek) Uzaklarda Bir Yerde, 25,4x25,4 cm., 2014
Noumenon
Noumenon, 16x21 cm geri dönüştürülmüş kağıt üzerine karışık teknik
Eser Hakkında
Anıların gerçekliğinden şüphe duyulduğunda, belleğimiz beş duyunun ortak tecrübesine başvurur. Sahte anıların varlığından şüphe duyan bir bellek için ise, beş duyu tecrübesi yetersizdir. Böylesi bir durumda bellek, duyularüstü tecrübelerin yardımına ihtiyaç duyar. Noumenon, duyularüstü bir hatırlama deneyimi ve bu deneyim sırasında belirmiş imgeleri inceleyen bir bellek söylemidir. Zamana duyularüstü tecrübelerle bakan, anılarından şüphe duyan bir belleğin ortaya çıkardığı imgeler bütünüdür. Bedeni, bir mekân olarak ele almasıyla, bu hasarlı sayfalar yığını, duyularüstü algıların etkileşimiyle ortaya çıkan bir kendilik nesnesidir. Çalışmalar, 16 x 21 cm boyutlarında olup, sanatçı tarafından üretilen el yapımı kağıtlar üzerine karışık teknik ile gerçekleştirilmiştir.
Mert Yavaşca
2006 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskıresim bölümün’den mezun oldu. 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2019 yılında kabul edildiği Birleşik Krallık Cardiff School of Art and Design’da sanat çalışmalarını sürdürdü. 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda Sanatta Yeterlik eğitiminden mezun oldu. Bağımsız sanat insiyatifi SHELTER Artist Run Space’in kurucularından olan ve İngiltere, Galler, Almanya, İsveç, Yunanistan, KKTC, Macaristan, Romanya, Polonya gibi çeşitli ülkelerde eserleri sergilenen Yavaşca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Dr Öğretim Üyesi ünvanı ile sanat
çalışmalarını sürdürmektedir.
In the Arms of Morpheus
In the Arms of Morpheus, 21x15 cm, kolaj, 2017
Eser Hakkında
Değişen zihin, zorlayıcı bir bellek macerasıyla, sorunların kökenini geçmişte, çocukluğun saf ve kirlenmemiş buğusunda arama ihtiyaç duyar. Bu zihinsel-imgelsel tanımlama yolculuğu, kolaj tekniğinin varolana yeni anlamlar yükleyebilme potansiyelini taşır ve onu bir silaha dönüştürür. Var olduğu ve tanımlandığı ortamdan memnuniyetsizlik nedeniyle girilen bu Alicevari keşif yolculuğu tıpkı hikayede olduğu gibi mantıksız verilerle karşılaşır. Kolajın müdahaleci ve başına buyruk tavrının kontrollü kullanımıyla bir araya getirilen zamanlararası öğeler, birbiriyle alakasız veriler sıkıntının boyutlarını güçlendirir.
Şerife Aslan
Çalışmalarını zihin, bellek, mekan, psikocoğrafya gibi kavramlar etrafında şekillendiren Şerife Aslan, desen, kolaj, fotoğraf, kitap gibi alanlarda üretimlerde bulunur. Bağımsız sanat inisiyatifi Shelter Artists Run Space’ in kurucularındandır. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Anasanat dalinda Yüksek Lisans eğitimini tamamlamış, Sanatta Yeterlik eğitimine devam etmektedir. Grafik tasarımcı olarak çalışmakta ve sanatsal üretimlerini sürdürmektedir.